Aangenaam! online magazine rond kunst en cultuur door Sunray art & design

Haar vader was glazenier; ze groeide op tussen het glas en maakte als kind al glasramen. Zijn vader was beeldhouwer; ook bij hem werd creativiteit er met de paplepel ingegoten. Zij is Joke de Graeve, laureate master in de glaskunst en hij is Peter Cnudde, international award winning designer. Een gedreven glasmakersduo, dat samen Pejo glass art vormt.

 

 

 

 

Pejo sculptuur met hout

WWW.PEJOGLASSART.COM

 

 

 

 

tekst: Herma Ardesch

foto's: Pejo Glass Art

 

Samen
‘We doen alles samen,’ vertelt Joke, ‘we werken samen aan hetzelfde werk’. Op mijn vraag of ze elkaar dan niet in de weg zitten geeft ze aan dat ze soms heel wat discussiëren, maar dat hun doen en laten samen nu al meer dan 30 jaar in goede harmonie verloopt. Beiden hebben ze dan ook een passie voor het werken met glas. ‘Peter is een heel goede ontwerper en ik moet me er goed bij voelen’. Samen zoeken ze de grenzen op van wat technisch mogelijk is en experimenteren dan verder. Zo ontstaan de mooiste creaties.

 

Op zoek naar nieuwe mogelijkheden
Hun drive om grenzen te verleggen en steeds weer nieuwe mogelijkheden te verkennen zorgt voor een grote diversiteit  aan kunstwerken. Glasramen, sculpturen van glas en wanddecoraties gemaakt van gesmolten glas, zowel abstract als figuratief. Met de ‘fusing’ techniek werken ze vaak op zo’n groot formaat, dat je nergens anders tegenkomt. Bijna niemand waagt zich eraan, omdat het risico dat een dergelijk groot werk in de oven breekt groot is. Door te schilderen met glaskorrels, glaspoeder en stukjes glas en dat vervolgens te combineren met metaal, hout of saharazand ontstaan er prachtige, soms mysterieuze werken met een ongekende diepte om bij weg te dromen.

Licht
Glas komt tot leven door het licht dat erdoor valt. ’s Avonds zie je dus veel minder… Vandaar dat Pejo veel glasramen en ook sculpturen uitrust met ledverlichting. Overdag kun je het natuurlijke licht erdoor laten spelen en ’s avonds gebruik je kunstlicht, wat weer een heel ander effect geeft. De laatste tijd zijn Joke en Peter veel bezig met het maken van sculpturen van gebroken glas, dat ze aan elkaar smelten. Dit brengt hen weer op nieuwe, verrassende ideeën.
Als dit sympathieke Vlaamse duo alle nationale en internationale uitnodigingen voor exposities aannam, zou er bijna geen tijd overblijven om in hun atelier te werken. Gelukkig zijn ze selectief. Dat belooft nog veel magische creaties…

 

Pejo abstract
 
Broken Brain

Pejo at work

Pejo aan het werk