Aangenaam! online magazine rond kunst en cultuur door Sunray art & design

Al jaren maakt ze houten ornamenten, kapitelen en snijramen, restaureert lijsten en conserveert schilderijen voor diverse opdrachtgevers. Tien jaar gaf ze les aan het Nationaal Restauratie Centrum in Amsterdam. Maar ze zocht meer verdieping, wilde terug naar de kern van de eenvoud van haar jeugdjaren in Polen. Toen kwam Ela Venbroek haar eerste engel tegen… In een stuk gekliefd hout van een boom, waar de jaarringen haar het verstrijken van de tijd toonden, voelde ze een bron van energie en zag ze de vorm van een engel.

 

Hout

Ela laat het ruwe hout voor zichzelf spreken en bewerkt het dan voorzichtig. Zo wekt ze haar engelen tot leven en geeft ze hun elk een individueel karakter. Al haar engelen maakt ze van hout. Vaak van een gekliefde boomstam, die ze zorgvuldig uitkiest. Of van oude balken die iemand spontaan naar haar atelier bracht, afkomstig uit een middeleeuws gebouw dat gesloopt werd. Daar zaten heel wat engelen in, grote en kleine. Met engelengeduld krijgt eeuwenoud hout zo een nieuwe bestemming.

 

Wegwijzers

Voor Ela is een engel een 'wegwijzer' in het leven. Voor haarzelf, maar ook voor anderen. Het woord 'verbinding' komt steeds weer terug tijdens ons gesprek. Verbinding tussen mensen die geraakt worden door haar engelen. Maar ook verbinding tussen hemel en aarde, de klassieke functie van een engel, die boodschappen van hogerhand doorgeeft aan de mensheid. Elke engel die Ela maakt krijgt een naam. In de Engel van hoop ondanks alles is een boot vol vluchtelingen te zien met een beschermende engel erboven. De Engel van onvoorwaardelijke liefde staat rijzig achter veel andere engelen en de Engel van vallen en opstaan lijkt heel menselijk. Achter elke engel schuilt een verhaal.

 

Exposities

In 2012 had ze haar eerste engelenexpositie in de Bergkerk in Deventer. Intussen hebben Ela's engelen al veel meer kerken afgereisd. Vol passie werkt Ela aan steeds weer nieuwe engelen. Want ze raken mensen, sommige omdat ze zo menselijk lijken te zijn, andere omdat ze iets doorgeven dat nauwelijks onder woorden te brengen is. Bezieling?

 

Tekst bij de 'Engel van hoop ondanks alles'

(foto bovenaan de pagina)

door Marinus van den Berg

 

Ondanks alle onvoorstelbare geweld
Ondanks alle verlammende angst
Ondanks alle vluchtelingen
Ondanks alle gitzwarte dagen
Ondanks alle brutale haviken
Ondanks alle vuurballen in de wereld
Spelen we
de bal van de hoop
De bal van de hoop ondanks alles
De engel van de hoop
laat de wereld niet over
aan de wanhopigen.

 

 

 

Atelier Ela

 

 

 

 

 

 

 

 

WWW.ATELIERELA.NL

 

tekst: Herma Ardesch

foto's en video: Atelier Ela en Herma Ardesch